Oyun terapisinde terapistin çocukla terapötik bağ kurmasını sağlayan, terapistin uyguladığı teknikler ve kullandığı oyuncaklar ile terapinin uygulanacağı odadır. Bu nedenle eğitim programının müfredatı, bu konular üzerinden şekillenmiştir. Eğitimde öncelikle temel kavramlar ve terapi türünün amaçları ele alınır. Ardından terapinin nasıl uygulanması gerektiğine ilişkin bilgiler aktarılır.
Sağlık sektörüne, çocuk ruh sağlığı alanında donanımlı profesyoneller yetiştiren oyun terapisi eğitimi sertifika programı eğitim içeriği şu konu başlıklarından oluşur:
Pedagojik ilkeler göz önünde bulundurularak hazırlanan müfredattaki konu başlıkları sayesinde kursiyerlerin;
Oyun terapisi eğitimi alan bir birey eğitim sonunda ilgili konularda kendisine yöneltilecek tüm soruları yanıtlayabilecek donanıma sahip olur.
Oyun terapisi eğitimi herkesin katılabileceği bir eğitim olsa da asıl amacı ruh sağlığı uzmanlarının çocuk ruh sağlığı alanında uzmanlaşmalarını sağlamaktır. Eğitim, ruh sağlığı uzmanlarının oyun terapisi ekollerini keşfedip oyun terapisi yöntemlerini terapötik araç olarak uygulayabilmelerini sağlar. Oyun terapisi eğitiminin kazandırdığı unvan oyun terapisti, bir başka ifadeyle oyun terapisi uygulayıcısıdır.
Oyun terapisi eğitimi sonunda danışmanlık yapılabileceği gibi eğitimin verildiği kurumlarda, görsel ve yazılı basın araçlarını da kullanarak eğitmenlik de yapılabilir. Eğitimin kazandırdığı sertifika ile daha çok uzman pozisyonunda çalışmak tercih edilir. Ancak ilgili bölümlerden mezun olmayan kişiler aldıkları oyun terapisi sertifikası ile oyun ablası unvanıyla da çalışabilirler.
Oyun terapisti olmak birtakım şartlara bağlıdır. Dolayısıyla terapi eğitim programına katılma isteğiniz ruh sağlığı uzmanı olarak oyun terapisi uygulamaksa öncelikle bu şartları karşılamanız gerekir. Oyun terapisti olmak için mezun olunması gereken psikolojik danışmanlık ve rehberlik (PDR) ile psikoloji bölümleridir.
Oyun terapisi eğitimine, amacı yalnızca kendi çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurmak için oyun terapisi hakkında bilgi edinmek olan ebeveynlerin katılmaları da mümkündür. Oyun terapisti eğitimi sertifika programının katılımcı profili şöyledir:
Oyun terapisi eğitimi, çocuk psikolojisi ve ince ve kaba motor becerilerinin gelişimi için fayda sağlayan oyun terapisinin nasıl uygulanabildiğinin aktarıldığı sertifika programıdır. Eğitimin amacı, çocuk ile terapötik bağ kurarak çocukları duygularını ifade etmeye teşvik edebilecek oyun terapisti yetiştirmektir.
Oyun terapisi eğitiminde ders içeriği geniş kapsamlıdır. Eğitim sürecinde oyun terapisinin teorik alt yapısı aktarılır. Teorik bilgilerin odak noktasında terapi uygulama sürecinde kullanılması gereken çocuk merkezli oyun terapisi gibi farklı teknikler vardır. Oyun terapisi eğitimi sürecinde oyun terapisi sürecini değerlendirme ve raporlama aşaması da aktarılır.
Oyun terapisi eğitimi uzaktan sertifika programına katıldığınızda oyun terapisi uygulayabilmek için bilmeniz gereken tüm detaylara hâkim olabilirsiniz. Online eğitim programı sayesinde genel olarak;
Eğitim mesleki konularda bilgi sahibi olmayı sağladığı gibi mesleğin gerektirdiği;
Oyun terapisi eğitimi kazanımlarını göz önünde bulundurduğumuzda eğitimin çocuklarla iletişim konusunda farkındalık açısından kritik öneme sahip olduğunu söyleyebiliriz. Eğitimi başarıyla tamamlayan kursiyerler, mesleki niteliklere sahip oldukları gibi e-devletten sorgulanabilir sertifika sahibi olurlar. Sertifika genellikle danışmanlık merkezlerinde oyun bölümünde uygulayıcı olarak çalışmak için kullanılır. Eğitimin verildiği kurumlarda danışmanlık yapmak da mümkündür. Eğitim almak, anaokullarında ve kreşlerde de oyun ablası olarak çalışmaya olanak tanır.
Oyun terapisi eğitimi, psikolojik eğitim hizmeti bulunan eğitim kurumları tarafınca verilir. İlgili yönetmelik gereği eğitim online olarak da düzenlenebilir. Eğitim kurumu seçiminde en önemli nokta e-devlet üzerinden sorgulanabilen sertifika verilmesidir. Oyun terapisi eğitimimiz sonunda alacağınız sertifika üniversite onaylı, e-devlet üzerinden sorgulanabilen sertifika olacaktır.
Sertifika, eğitim içeriğine dahil olan konulara vakıf olunduğunun göstergesidir. Dolayısıyla sertifika almak için öncelikle eğitim programına katılmak ve ders içeriklerini tamamlamak gereklidir. Sertifikasyon süreci şöyle ilerler:
Ruh sağlığı uzmanlarının oyun terapisi uygulayabilmesi için oyun terapisi sertifikasına sahip olmaları gerekir. Sertifikaya sahip olmak ilgili kurumlara yapılan iş başvurularında istihdam önceliği kazanmak anlamına gelir. Yani, sertifika özel sektörde mesleği icra etmek için yasal altyapı oluşturur. Sertifikanın yetkinlik göstergesi olarak kullanılabileceği alanlar şöyledir:
Sertifikanın üniversite onaylı olması, e-devlet üzerinden sorgulanabildiği ve Türkiye’de ilgili sektörde faaliyet gösteren tüm iş yerlerinde geçerli olduğunu anlamına gelir.
Seçtiğin eğitimi kredi kartı yada banka havalesi ile hemen satın alarak hemen kayıt olabilirsin.
Eğitimleri dilediğin zaman bilgisayar ve aklıllı telefonundan izleyebilirsin .
Eğitim sonunda gerçek bir sertifikaya sahip ol ve hedeflerine ulaş.